Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio je kanjon koji se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore. Udaljen je 55km od Nikšića. Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora, tačnije u Dobrom Dolu.

Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091m) i Lojanika (2091m) da bi se ponovo pojavila u pitomoj riječnoj dolini kao stalna rijeka. Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio ili Nevidjebog kako ga nazivaju stanovnici ovoga kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva. Okolina ulaza je jedna od najljepših u durmitorskom kraju.

Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu. Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra.

Pojedini djelovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme. Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mjesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore.

Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča.

Kad jednom uđete – povratka nema….. Prođimo ga zajedno!

Potrebno vam je više informacija? Kontaktirajte nas